Ulike produksjoner har ulike kriterier
Vi deler i hovedsak opp produksjonene i følgende områder - hvorvidt dette berører temaet dyrevelferd - og hvorvidt maten blir produsert til
konsum (mennesker) eller dyrefôr (hvor det er aktuelt):
- Kjøttproduksjon
- Storfe (ammeku, okse), svin, sau, geit, fjørfe, hjort
- Krav til beiting og annen dyrevelferd?
- Melkeproduksjon
- Storfe, geit
- Krav til beiting og annen dyrevelferd?
- Kornproduksjon
- Havre, bygg, hvete, rug, rughvete, annet
- Produsert hovedsaklig til konsum (mennesker), dyrefôr, eller frøproduksjon?
- Belg- og oljevekstproduksjon?
- Raps, rybs, erter, åkerbønner, annet?
- Produsert hovedsaklig til konsum (mennesker) eller dyrefôr?
- Potetproduksjon
- Konsum, industri, settepotet
- Grønnsaksproduksjon
- Hodekål, blomkål, rosenkål, broccoli, kinakål, kålrot, gulrot, løk, purre, rødbeter, selleri, agurk, mais, urter, annet
- Produsert hovedsaklig til konsum (mennesker) eller dyrefôr?
- Frukt- og bærproduksjon
- Epler, plommer, pærer, kirsebær, moreller, jordbær, bringebær, solbær, ripsbær, stikkelsbær, bjørnebær, annet
- Grovfôrproduksjon
- Eggproduksjon
- Birøkt/honningproduksjon
Arbeidsgiveransvar på gården?
Har en arbeidsgiveransvar, må en innfri flere krav, bl.a. sosialt ansvar for ansatte.
Kriteriene for kvalifisering
Basert på hva bonden produserer (se ovenfor), vil flere av følgende kriterier måtte være oppfylt for å få merket:
- God dyrevelferd - bonden sørger for gode levevilkår for husdyrene sine (riktig oppstalling, godt stell, riktig foring og god helsehåndtering)
- God mattrygghet - bonden produserer matvarer som er trygge og av høy kvalitet og følger regler og standarder for matproduksjon til mennesker
- Avløserordning eller lignende funksjon (ferie/fritid)
- Sosialt ansvar for ansatte (bonden tar ansvaret for sine ansatte på alvor og behandler de rettferdig etter gjeldende lover og forskrifter)
- Gårdskart med inntegnede teigskisser
- Dokumenterte vernerunder
- Aktivt Stoffkartotek med sikkerhetsdatablader
- Gjødslingsplaner og sammenheng med faktiske gjødslinger
- Relevante jordbearbeidinger
- Dyr på beite / beitetilsyn
- Innhøstinger (slått, tresking, høsting av grønnsaker, frukt og bær)
- Integrert plantevern / plantevernjournaler
- Med flere
De fleste av punktene ovenfor er faktisk dokumentasjon som blir
kontrollert digitalt over tid, noen få er egenerklæringer.
Systematisk oppfølging
Merket må fornyes hvert år - det kreves at bonden jobber systematisk over tid og dokumenterer faktisk god gardsdrift.
Denne datasjekken gjøres digitalt i Agrilogg-systemet - og verifiseres av mennesker.
©2016-2024 Agrilogg AS. All rights reserved. Agrilogg® is a registered trademark